Skolbloggen

Skolbloggen

Naturbruksgymnasiet Svenljunga

Här skriver elever och lärare om vad som händer om dagarna på skolan. Läs och kommentera!

Är du elev och vill skriva - hör av dig till Martin.

SM i skog

SkogPosted by Jonas Hellquist Mon, May 18, 2009 10:07:48

GRATTIS!

Ja det är bara att ta av sig hatten för er alla fyra för ett KANONBRA resultat. Ni har verkligen visat var skåpet skall stå. Lycka till i Tyskland!/Jonas

APU

SkogPosted by Jonas Hellquist Thu, April 02, 2009 13:23:41

Jag och Sofia besökte även några skogskillar på deras APU på onsdagen vecka 14. Först skulle vi besöka Martin Lindberg som var med och avverkade i Lindometrakten. Han hade fått prova på det mesta under sin praktik och när vi kom hade han åkt med i skördaren. Det jag missade på bild var när vår engelskalärare gjorde en volt i ett skotarspår med katastrofala följder. Vittne till denna vurpa var skotarföraren och chauffören till timmerbilen som säkert fick sig ett gott skratt. smiley

Vår käre knickedick Niklas Tydén hittade vi djupt nere i en gata i centrala Göteborg där han höll på att gräva för fullt. Ett helt annorlunda APU helt klart men att kunna använda en spade är aldrig fel. Att Tydén gillade sitt arbete framgår tydligt av nedan bild, eller var det kanske så att vårsolen hade lockat fram speciellt mycket tjejer denna dag? smiley

APU

JaktPosted by Jonas Hellquist Thu, April 02, 2009 13:10:34

Jag och Sofia har även denna vecka varit ute på APU besök. Denna strålande vårdag åkte vi till Sävedalen strax utanför Göteborg där vi träffade Christopher Sundin som gjorde sin praktik på JG jakt. Han var i full fart med att montera, justera och kontrollera ett kikarsikte när vi kom på besök. Här gällde det att vara stadig på hand!

Tedh Romeborn hälsade vi på hos Bengt Levin på Bonareds gård i Hyssna. Gården har över 300 djur varav ca 130 mjölkkor så Tedh hade fullt upp. Bengt Levin är förövrigt far till vår f.d detta elev Magnus Levin (Np04) som nu håller på med grävmaskiner. Vi fick en mycket bra inblick i hur det är att bedriva mjölkproduktion i dagsläget och även hur gården skall vidarutvecklas. Tedh har stigit upp vid 4.30 tiden på morgonen och bör således inte ha några större problem med att i fortsättningen komma i tid till lektionerna?smiley Eller?

I Sätila besökte vi de tre musketörerna Olle, Daniel och Rasmus som gjorde sin praktik på Härkila kennel. När vi kom höll Olle och Rasmus på med att göra rent i hundgårdarna och Daniel var ute i ett hägn där han tränade hund på hare. Vi fick en liten rundtur på kenneln där vi bl a fick se valparna. Att jag sedan fick svårt att få med mig Sofia därifrån förstår ni säkert.

Studiebesök Tönnesjöheden

SkogPosted by Jonas Hellquist Fri, March 27, 2009 11:39:38

Torsdagen den 26/3 var vi på studiebesök med skogsgänget i årskurs 2. Vi åkte till Tönnesjöhedens försökspark som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet. Dagen handlade om generell naturvårdshänsyn i vardagsskogsbruket samt olika produktionsförsök med sitkagran och hybridlärk. Eleverna fick också se en mycket fin 130 årig granskog.

Nedan kan ni se en bilder som Crespo och JH tog. Överst till vänster har vi vår käre Joakim med ett annat växtförsök (snorbroms). Detta projekt går väl lite si och så. Överst till höger ser man hybridlärken och under denna bild gömmer sig 1:e grankottkastare och tillika lekledare Hansen bakom en 130 årig gran. HuggarLovisa smyger omkring i skogen. Skogmagistern Gradén myser. Övriga bilder talar för sig själv. /Jonas

Skummis

AllmäntPosted by Jonas Hellquist Wed, March 25, 2009 15:19:04

När vi var ute på APU-besök i tisdags träffade vi på en förvirrad person längst upp på rännet. Både jag och Sofia blev livrädda och rusade ut till bilen och smet iväg. Jag tyckte dock att jag hade sett människan någonstans förut. Är det någon av er som har några tips?

APU-besök

JaktPosted by Jonas Hellquist Wed, March 25, 2009 14:24:08

Vid våra APU-besök vecka 13 besökte Jonas och Sofia Torsbo handels där Daniel Hansen gör sin praktik. Han var i full fart med att inventera "lite" vapen och tycktes vara i sitt esse. Massor av fina, och en del väldigt dyra, bössor fanns. Vi lyckades få med Daniel på ett par bilder.

APU-besök

HästPosted by Jonas Hellquist Wed, March 25, 2009 14:17:20

Hallo alla! Jag och Sofia (engelska tanten) har varit ute och hälsat på våra goa ettor som gör sin 1:a praktik under veckorna 13-14. Dtta har varit jätte givande och vi har fått se många fina praktikplatser och träffat flera engagerade handledare samt givetvis våra positiva och duktiga elever. Vi kommer kontinuerligt lägga in lite kommentarer och bilder på bloggen allt efterhand vi gör våra besök. Tyvärr börjar jag tydligen bli lite darrhänt då flera av bilderna fick kasseras. Men jag lovar att skärpa mig!/Jonas

Under här ser ni Magda och Lolle i en välskött box på sin praktik i Borås ridhus. Denna gigantiska anläggning är väldigt välskött. Nu till helgen (26-29 mars) är det elittävlingar med hela den svenska eliten på plats. Efter en VISS övertalning gick till sist Magda med på att vara med på bild. Längre ner är en bild på Saga som är på samma ställe och var i full fart med att skotta spån. Mycket muskler på den tjejen!

Julia gör sin praktik på en ponnyridskola i Gällstadtrakten (Amanda Forsman på gården Navstocka). Jullan har fått prova på flera olika arbetsuppgifter som förutom att agera kaninklappare även innefattar att kela med världens keligaste katt.

Längst ner till vänster står Annika och putsar träns. Hon gör sin APU på Ulricehamnsbygdens ridklubb. Vid besöket var det lugnt och stilla på ridklubben och Annika höll på med tränsvård.

Studieresa

KärnämnenPosted by Jonas Hellquist Mon, March 16, 2009 15:18:48
Hallo på er alla! Jag vill bara nämna för som inte kunde närvara på klassrådet att ni i Np1 skall åka på studieresa på onsdag (18/3), hela dagen. Matsäck får ni göra själva innan 08.00 och glöm ej ta på er riktiga skor och kläder efter väder/Jonas smiley